Kuopion Ilmaisajelijat

Sanasto


Onko ongelmia ymmärtää ilmaisajelijoiden käyttämää sisäpiirislangia? Eipä hätää, tässä tärkein lista pahimpaan hätään, ettet vaikuttaisi ihan tyhmältä! Lisää termejä tai korjauksia selityksineen otetaan vastaan sähköpostitse tahi vieraskirjaan.

B

Bunny hop
Hypätään pyörällä ilmaan siten, että molemmat renkaat kohoavat maasta.

D

DH
Alamäkiajo. Yksi maastopyöräilyn alalajeista.
Dropout
rungon tai keulan "kiinnike", johon kiekko tulee pikalinkulla kiinni. Korvake nimeä käytetään takahaarukan osasta johon takavaihtaja tulee kiinni. Korvake on usein vaihdettava (etenkin alu-rungot)
Droppi
Pudotus joltain korokkeelta. Oikeaoppinen alastulo lienee sellainen, että molemmat renkaat osuvat maahan yhtaikaa. Ideana on saada keula pysymään ilmassa niin kauan että etu- ja takarengas putoavat yhtä matkaa.
Dotti
Autoissa ja moottoripyörissä käytetty korkean kiehumispisteen omaava jarruneste. Saa lähimmiltä huoltamoilta huomattavan edullisesti. Liuottaa maaleja tehokkaasti. Ei kannata päästää tekemisiin jarrupalojen kanssa, vaikka jarruissa DOTtia käytetäänkin.

E

Elastomeeri (elastomer)
etenkin vanhemmissa ja halvemmissa joustokeuloissa käytetty joustoelementti, joka palaa aina samaan pituuteen (jousen tavoin). Eripainoisille kuskeille löytyy erijäykkyisiä elastomeerejä. Talvikäytössä elastomeerit eivät oikein toimi jäätymisen takia.
Etuhaarukka (fork)
pyörän joko jäykkä tai jousitettu keula. Haarukoita löytyy eri paksuisella kaulaputkella (1" tai yleinen 1" 1/8) ja joko vanhalle kierteelliselle tai uudemmille aheadlaakereille sopivana. Joustokeula on maastoajossa MUST!
Eturattaat (chainrings)
kammessa kiinni olevat rattaat. Compact ja Standard mallisia. Löytyy erikokoisina. Huomaa että 27 vaihteisten pyörien rattaat ovat kapeammat!

F

Fender kiss
Ilmassa painetaan päätä kohti eturengasta ja samalla koko yläkroppaa.
Flatti
Tasainen vaakasuora alusta.
Freeride (FR)
Ilmaisajelu. Jossain päin suomea vapaa-ajeluksi myös kutsuttu.
Ft
Jalka. Anglosaksisissa maissa käytetty pituusyksikkö. 1 Ft = 30.48 cm.
Fullface
Leukasuojallinen kypärä, vähän kuten motocrossissakin. Suositeltava lisävaruste.

G

Gäppi
Hyppyrin ja alastulon välinen "monttu", tai tien yli hypättäessä tie on gäppi.

H

Headlock
Vaihtoehtoinen stemmin + keulan kiinnitystapa. Toinen tapa on käyttää tähtimutteria.

I

Ilmaiskari
Iskunvaimennin, jossa teräsjousen sijasta jousena toimii paineistettu ilma. Ilmanpainetta säätämällä saadaan säädettyä jousivakiota.
Iskaripumppu
Taka-ilmaiskareissa käytettävät paineet ovat sen verran suuria, ettei sitä tahdo saada riittäväksi ilman erityistä pumppua.
Isaac Newton
s. 4.1.1643 - k. 31.3.1727. Klassisen mekaniikan luoja. Kirjoitti alan perusteoksen Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Voiman yksikkö on myös nimetty hänen mukaansa. Tätä herraa on syyttäminen jos temput eivät tunnu sujuvan odotetusti.
ISIS
ISIS = International Spline Interface Standard. Keskiöstandardi, jonka kehittivät yhdessä Truvativ, Chris King ja Race Face. Neliöakselin sijaan kammet kiinnittyvät akselin leveisiin uriin. Kosketuspintaa on siis enemmän kuin neliöakselissa. Standardista löytyy enkuksi tietoa osoitteesta http://www.isisdrive.com.

J

Jarrupala (brake pad)
jarrujen "jarrutava osa", joka ottaa kiinni vanteeseen tai levyyn. Kuluneet jarrupalat tulee vaihtaa uusiin. Pidon maksimoimiseksi kannattaa kokeilla erilaisia jarrupaloja.
Jeesusteippi
l. Ilmastointiteippi, se yleensä metallinhohtoinen voimakasliimainen teippi. Kilpailee vahvasti rautalangan kanssa patentintekijöiden suosiosta.

K

Kampi (crank)
osa, johon polkimet ja eturattaat kiinnittyvät. Yleensä 4 tai 5 sakaraisia ja 170 tai 175 milliset. Aidot Single Speed -kammet ovat 180 mm.
Kammenulosvetäjä (crank extractor)
työkalu, jolla kammet irrotetaan keskiöstä. Mm. Park Toolin työkalu on laadukas.
Keskiö (bottom bracket)
laakeristo, joka löytyy takahaarukan ja satulaputken liitoskohdasta. Shimano on keskiöidenkin suurin valmistaja. Koot 68 ja 73 mm. Keskiön akseli voi olla 110, 113 tai 118 mm.
Keuliminen (Wheelie)
Ajellaan eturengas ilmassa ja hallitaan asentoa jarrulla ja polkemalla. Pikkupojat tykkää.
Ketju (chain)
Joukko levyillä toisiinsa molemmilta puolilta yhdistettyjä rullia. Kulkee rattaiden ympäri. Reisilihasten tuottama energia siirtyy ketjua pitkin. Huomaa että 27 vaihteisten, eli 9-lehtisen pakan yhteydessä käytettävä ketju on kapeampaa.
Kiekko (wheel)
napa + pinnat + vanne
Kuusiokoloavain (allen key)
Varmaankin yleisin maastopyörän huoltotyökalu. Yleisimmät koot 3, 4, 5 ja 6 mm. Ylivoimaisesti yleisin koko on kuitenkin 5 mm.
Könyäminen
Isaac Newtonin mekaniikan liikelakien aikaansaama ei-toivottu liikesarja, joka saattaa aiheuttaa ihottumaa. Tunnetaan myös nimellä pannu. Ei suositella.

L

Lb
Naula, anglosaksisissa maissa käytetty painon mittayksikkö. 1 Lb = 453.6 g
Levyjarru (disc brake)
Moottoripyöristä tuttu, erityisesti dh ja freeride-ajossa käytettävä jarru. Joko mekaaninen (vaijerilla toimiva) tai hydraulinen (jarrunesteellä toimiva). Markkinoilla on paljon eri merkkisiä ja mallisia "levareita".
Linkku
Perä käännetään ilmassa sivulle eli ollaan melkein 90 asteen kulmassa ilmassa.
Lukkopoljin (clipless pedal)
poljin johon kenkä kiinnittyy ja jota käytetään etenkin xc-ajossa. Monet polkimet ovat Shimanon SPD -standardin mukaisia.

M

Manuaali
Keuliminen alamäkeen/tasaisella ilman polkemista. Asentoa ylläpidetään lähinnä takajarrulla ja sitten sivuttain kaatumisen ehkäisemiseksi.

N

Napa (hub)
kiekon keskusta. Napaan tulevat kaikki pinnat kiinni.
Nepali
Neulamäki, Kuopion kaupunginosa.
Nippeli
pinnaan kiinni tuleva pieni osa, joka kiristää pinnan vanteeseen. Nippeleitä on saatavana alumiinisena ja messinkisenä sekä erivärisinä ja kokoisina.
No footer
Jalat irroitetaan ilmassa polkimilta sivulle päin tahi eteen.
No hander
Kädet irti ohjaustangosta, esim. hypyn aikana.
Nose manual
Ajetaan pelkän etupyörän varassa tasaisella/alamäkeen.

O

Octalink
Shimanon kehittämä ISIS-keskiötä vastaava uritettu kampien kiinnitysstandardi.
Ohjainlaakeri (headset)
ohjainlaakeristoja on kahdentyyppisiä: ahead ja kierteellinen. Nykyään kaikkissa hyvissä maastopyörissä käytetään ahead-laakeristoa. Muotia ovat nykyään myös runkoon integroidut laakeristot.
Ohjaustanko (handlebar)
ohjaustankoon kiinnittyvät jarrukahvat, vaihdevivut, tupit ja mahdolliset nousukahvat. freeride ja dh ajossa käytetään leveää taivutettua ns. riser-tankoa. XC-ajoon sopii kapea (56 tai 58 mm) flatbar.

P

Paluuvaimennus
Iskunvaimentimen kyky hidastaa palautusliikettä. Mitä suurempi paluuvaimennus on sitä hitaammin iskunvaimennin palautuu takaisin alkuperäiseen mittaansa. Säädetään kuskin painon ja ajotyylin mukaan sopivaksi.
Patentti
Jonkin asian emuloimiseen käytetty näennäisen epäkurantti ratkaisu, joka kuitenkin toimii riittävän hyvin. Riittävän hyvin tarkoittaa tässä yhteydessä sellaista toimintaa, ettei patentti hajoa ärsyttävän usein.
Pedal kick
Samanlainen kuin bunny hop paitsi ilmaan hypätään käyttäen polkimia.
Pikalukitus/linkku (quick release)
lukitusmekanismi, jolla kiekko kiinnitetään pyörään. Tulee navan mukana.
Pinna-avain (spokekey)
rihtauksessa käytettävä työkalu. Löytyy erikokoisia eri nippeleille. Esim. Park Toolin pinna-avainten koot menevät värikoodeittain.
Puolaus/rihtaus (truing)
kiekon rakennus ja vanteen suoristus. Työ vaatii taitoa!
Puulaakso
Puijonlaakso. Kuopion kaupunginosa.
PSI
PSI = Pounds Per Square Inch. Paineen Mittayksikkö. 1 bar = 14.504 PSI.

R

Rataspakka (cassette)
Takakiekosta löytyvä rattaisto. 7, 8, tai 9 lehtinen.
Runko (frame)
pyörän sydän! Runko voi olla alumiinia, cromoa (terästä), hiilikuitua, magnesiumia tai titaania. Runkoja on paljon erilaisia ja erikokoisia. Oikea koko läytyy parhaiten kokeilemalla. Runko voi olla jousitettu.

S

Satiainen
kts. Tähtimutteri.
Satulaputki (seattube)
putki, jonka sisälle satulatolppa asennetaan.
Satulatolppa (seatpost)
tolppa, johon satula kiinnitetään. Tolppia on olemassa 26-31 mm. Satulatolppa voi olla myös jousitettu tai ns. laidback-tyylinen, eli taaksepäin taivutettu.
Shore
Puihin rakennettuja puisia "pitkospuita". Kanadasta alkujaan lähtöisin oleva maastopyöräilymuoto.
Sinkula
kts. Singlespeed
Single Pivot
Täysjoustoratkaisu, jossa takaswingi on kiinnitetty vain yhdellä nivelellä etuosaan. Esimerkiksi Santa Cruz Bullit edustaa tätä lajityyppiä.
Singlespeed
"Sinkula", Fillari, jossa on yksi kiinteä välitys.
Spring Rate
Jousen jousivakio. Ilmoitettaan yleensä jenkkityyliin lb/in, eli monenko naulan paino pitää jouseen kohdistaa, että se kutistuu yhden tuuman. Isompi luku tarkoittaa jäykempää jousta. Kotoisammin 1 lb/in = 0.1786 kg/cm = 0.1751 N/mm.
Stemmi (stem)
ohjainkannatin.
ohjainkannatin. Stemmiin kiinnittyvät pyörän keula ja ohjaustanko.kiinnittyv�t py�r�n keula ja ohjaustanko.
Sovellettu fysiikka (applied physics)
Ilmaisajelu on pitkälti sovellettua fysiikkaa, joten siihen kannattaa panostaa.

T

Takahaarukka (chainstay)
rungon takaosa. Yleensä kolmion muotoinen. Joskus takahaarukan alaputket ovat taivutetut jäykkyyden lisäämiseksi (snakestays). Ketjupuolen alaputki kannattaa suojata.
Takaswingi
Täysjoustopyörissä rungon jousitettu takahaarukka.
Tupla
Hyppyri jossa on lippa ja alastulo. Välissä kuoppa, elikkäs gäppi.
Tuplakruunu
Joustokeula, jossa liukuputket on tuettu ohjainlaakerin molemmilta puolin.
Tähtimutteri (star fangled nut)
Keulan kaulaputken sisään lyötävä tähdenmuotoinen kapine, jossa on kierreosa keskellä. Lukitsee stemmin paikalleen. Tunnetaan myös nimellä lyöntimutteri tai satiainen.
Täysjousto (full-suspension)
Pyörä/runkotyyppi, jossa molemmat "päät" on joustettu. DH/Ilmaisajelijoiden suosima pyörätyyppi, joskin XC:ssäkin näkee.

V

Vaakaputki (top tube)
satulaputken ja emäputken välinen "vaakasuora" putki. Maastopyörissä vaakaputki laskee yleensä voimakkaastikin alaspäin..
Vaijeri (cable)
löytyy v-jarruista, vaihteista ja mekaanisista levyjarruista. Yhdistää jarruvivut jarruihin ja vaihdevivut vaihtajiin. Jarruvaijerit ja vaihdevaijerit poikkeavat hieman toisistaan, joten muista ostaa oikeaa vaijeria!
Vaihtaja (derailleur)
komponentti, joka vaihtaa vaihdetta. Etuvaihtaja (front) on kiinni satulaputkessa tai keskiössä ja takavaihtaja takahaarukasta löytyvässä korvakkeessa. Vaihtajia löytyy 7, 8 tai 9 lehtisille takapakoille. Yleisimmät vaihtajat ovat Shimanon tai SRAMin.
Vanne (rim)
kiekon kehä. Vanteeseen kiinnittyvät kaikki pinnat. Vanteita on olemassa erilaisia; vannejarruille, keraamisella jarrupinnalla, levyjarruille...
Vapaa-ajelu (freeride)
Katso ilmaisajelu.
Vapaaratas (freewheel)
Takanavan osa, johon rataspakka kiinnittyy. Tunnetaan mm. myös nimillä räikkä, villiratas, kasettikeskiö...
Venttiili (valve)
osa, jonka kautta ilmaa saadaan pumpattua sisärenkaaseen. Maastopyörissä käytettään joko presta- tai auton venttiiliä (schrader)

X

XC
Cross Country. Se "perinteinen" maastopyöräily.


webdesign: jonttaxtr

Valid HTML 4.0! Valid CSS!